Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utratili za knihy 7,5 miliardy, na vzestupu jsou ty elektronické

Neoluxor Praha
Neoluxor Praha
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) odhaduje, že Češi utratili loni za knihy zhruba 7,5 miliardy korun. To je asi o pět procent meziročně více, nárůst činí zhruba 300 až 400 milionů.

Objem knižního trhu vzrostl po několika letech stagnace, podle svazu má na větší utrácení lidí za knihy vliv snížení DPH a růst ekonomiky. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsou však knihy v ČR stále zatíženy jednou z nejvyšších daní, respektive jen dvě země mají daň na knihy vyšší než ČR.

Podle zprávy klesá dosud sílící podíl internetových obchodů na celkovém maloobchodním prodeji tištěných knih. V roce 2015 vzrostl o jeden až tři procenta na odhadovaný podíl 23 až 25 procent. Trh s elektronickými knihami loni dále rostl a dosáhl asi 106 milionů korun včetně DPH.

Rostl také objem trhu s audioknihami, který loni dosáhl téměř 82 milionů, předloni to bylo 55 milionů.

Elektronické knihy vydávalo loni přibližně 250 nakladatelů a 200 autorů, kteří si je vydávají sami. Celkově bylo na konci roku 2015 dostupných zhruba 15.000. titulů. Průměrná cena e-knihy se loni pohybovala v beletrii okolo 62 procent ceny tištěné knihy. Průměrnou cenu tištěné knihy zpráva neuvádí, podle té loňské byla 240 korun a v čase se příliš neměnila.

V Česku vyšlo loni zhruba 16.600 titulů s vročením 2015, což je přibližně o 400 meziročně méně. Nejvíce titulů vydala skupina Albatros Media (885), která je v tomto ohledu podle zprávy první na trhu přinejmenším od roku 2011.

Témata:  knihy Češi ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy