Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová slíbila firmám inovaci a nízké daně. Německo je proti

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Na výročním zasedání Konfederace britského průmyslu (CBI) dnes s projevem vystoupila britská premiérka Theresa Mayová. Britské podniky by měly podle ní více investovat do inovací. Také slíbila, že vláda firmy podpoří nízkými daněmi a zvýší výdaje na vědu a výzkum. Německo už plán kritizuje.

Mayová uvedla, že vláda zaujme "novou a aktivní roli" a bude pomáhat britským podnikům k růstu a prosperitě v období po odchodu země z Evropské unie. Hodlá dosáhnout toho, aby měla Británie nejnižší sazbu daně ze zisků firem v rámci skupiny předních světových ekonomik G20.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump již během své předvolební kampaně slíbil, že ve Spojených státech daň ze zisků firem sníží na 15 procent. Podle serveru televize SkyNews Mayová dnešním prohlášením naznačila, že by mohla sazbu snížit pod 15 procent ze současných 20 procent. Mluvčí premiérky ale později uvedla, že vláda nastínila opatření vedoucí ke snížení sazby na 17 procent do roku 2020 a jakékoliv předpovědi další redukce sazeb označila za spekulace.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes Británii varoval před rozsáhlým snižováním daně z firemních zisků s tím, že země je zatím členem Evropské unie a musí dodržovat její pravidla.

"Víme, že odchod z EU znamená pro podniky nejistotu," uvedla. Takzvaný brexit ale podle ní přináší i nové příležitosti. "Vyhovme požadavku veřejnosti na změnu. Obnovme důvěru lidí a dokažme, že kapitalismus jim může zajistit lepší budoucnost. A společně vybudujme silnější a spravedlivější Británii," prohlásila.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová Německo

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy