reklama

Návrh rozpočtu očekává příjmy i výdaje ve výši 329,1 miliardy eur (téměř 8,9 bilionu Kč). Pro rozpočet hlasovali poslanci koaličních křesťanských a sociálních demokratů, kteří mají ve Spolkovém sněmu pohodlnou většinu.

Příjmy i výdaje se proti letošnímu roku zvýšily o 12,2 miliardy eur, což je o 3,8 procenta. Na investice dá Německo v příštím roce 36 miliard eur (974 miliard Kč), o zhruba 2,8 miliardy eur více než původně plánovala vláda.

Na výdaje související s integrací stovek tisíc uprchlíků a na boj proti příčinám migrace má spolková vláda v příštím roce dát kolem 19 miliard eur (514 miliard Kč).

Poměrně výrazně v příštím roce spolková republika zvýší výdaje na obranu. Rozpočet ministerstva obrany bude o 2,7 miliardy eur vyšší než letos a dosáhne více než 37 miliard eur (jeden bilion Kč). Více dostane také ministerstvo vnitra, které bude hospodařit se zhruba devíti miliardami eur (243 miliard Kč).

Německo má vyrovnaný rozpočet od roku 2014. Česko hospodaří dlouhodobě s deficitem, loni skončil státní rozpočet ve schodku 62,8 miliardy Kč.