Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají meziročně vyšší spotřebu benzinu i nafty

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Češi spotřebovali za tři čtvrtletí letošního roku meziročně více pohonných hmot. U nafty vzrostla spotřeba o zhruba čtyři procenta, benzinu o 1,7 procenta.

ČTK to dnes sdělil Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO). Uvedl, že důvodem jsou růst české ekonomiky, nižší ceny pohonných hmot u čerpacích stanic a příznivé klimatické podmínky od ledna do března.

"Nižší cena motivuje zákazníky i k vyšším nákupům prémiových paliv s vyšší přidanou hodnotou," uvedl Loula. Podle ČAPPO se v Česku od ledna do konce září spotřebovalo 3,52 milionu tun nafty (4,18 miliardy litrů) a 1,2 milionu tun benzinu (1,6 miliardy litrů).

Pohonné hmoty v Česku začaly minulý týden po třech týdnech zlevňování zdražovat. Důvodem je dohoda o snížení těžby ropy, kterou uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle společnosti CCS, která ceny benzinu a nafty sleduje, se litr nafty v ČR v průměru prodává za 28,93 Kč. Benzin je sedm haléřů pod 30 korunami.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy