Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den do restaurace? V Česku jich bude pětina otevřená

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Štědrý večer nemusí Češi trávit pouze doma. Otevřeno bude mít zhruba pětina restaurací, chystají sváteční menu. Budete ale muset sáhnout hlouběji do kapsy, většinou se totiž jedná a luxusnější podniky.

Vyplývá to z dat internetového rezervačního portálu Restu, cz. Počet otevřených podniků zůstává v posledních několika letech zhruba stejný.

"Dle aktuálních prosincových dat z Restu má na Štědrý večer (18:00) otevřeno přibližně 23 procent restaurací a to převážně v Praze a krajských městech ČR. Během vánočních svátků se postupně otevřenost restaurací zvyšuje na přibližně 34 procent otevřených podniků, řekl ČTK šéf marketingu Restu.cz Martin Trejbal.

Jednou z tradičně otevřených restaurací je Malostranská beseda na pražském Malostranském náměstí. Ta podobně jako v předchozích letech nabízí pro polední návštěvníky pokrm ze šneků, tentokráte jde o hlavičky žampionů plněné šnečím masem sypané parmazánem a slaninou a podávané s bramborovou kaší. Nechybí ale ani tradiční vánoční jídla.

"Zcela běžné je, že mají otevřeno hotelové restaurace, které mají přes svátky hosty. Na druhou stranu ale narůstá i počet Čechů, kteří nechtějí trávit vánoční svátky vařením a jdou raději do restaurace," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Tomu se v Česku postupně přizpůsobují i klasické restaurace.

Témata:  Vánoce restaurace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy