Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelská důvěra v Německu se lepší. Je nejvyšší od února 2014

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Podnikatelská důvěra v Německu se v prosinci zlepšila a je nejvýše od února 2014. Německá centrální banka dnes uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává výrazné zrychlení hospodářského růstu.

Index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba 7000 německých firem, vystoupil na 111 bodů z listopadových 110,4 bodu.

Podle ekonoma institutu Ifo Klause Wohlrabeho nemají na podnikatelskou náladu v Německu žádný dopad ani problémy italského bankovního sektoru, ani zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

"Německá ekonomika zažívá silný konec roku," uvedl šéf Ifo Clemens Fuest. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Ekonom Carsten Brzeski ze společnosti ING dnes ale předpověděl, že příští rok tempo růstu ekonomiky zpomalí. "Za největší rizika pro příští rok považujeme zatím neznámý vliv Trumpa na obchod a hospodářskou politiku, pokračující nejistotu ohledně brexitu a obnovené politické napětí v Evropě," dodal.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy