Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomíná se na špatnou finanční situace Řecka, říká analýza. Věřitelé chtějí peníze

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény – O Řecku se v posledních měsících mluví zejména v souvislosti s náporem uprchlíků, kterému země čelí, a kvůli napětí na hranicích s Makedonií. Analýza společnosti Stratfor ale připomíná, že by se nemělo zapomínat ani na finanční situaci Řecka.

Záchranný balíček pro Řecko

22. dubna se uskutečnilo setkání ministrů financí zemí eurozóny, jehož tématem bylo jednání o Řecku a vyjednávání ohledně záchranného balíčku, který by měl zemi pomoci splácet dluhy svým věřitelům.

Podle Jeroena Dijsselbloema, prezidenta Euroskupiny, tedy grémia ministrů financí eurozóny, se blíží shoda mezi Řeckem a jeho věřiteli ohledně dvou důležitých věcí: reforem, které Řecko musí zavést, a kroků, které Atény budou muset podstoupit, pokud nesplní do roku 2018 fiskální cíle dohody. Jak analýza podotýká, tyto problémy by měly být vyřešeny ještě předtím, než Řecko dostane další část finanční pomoci.

Podle analýzy tento posun naznačuje, že se blíží shoda mezi Mezinárodním měnovým fondem (IMF) a finančními a politickými institucemi EU, které se v minulosti ohledně podmínek záchranného balíčku pro Řecko neshodly.

Přijde oddlužení?

„Ale dosažení shody by mohlo od Řecka vyžadovat slib, že v případě potřeby budou zavedena další úsporná opatření – tomu by se někteří řečtí politici mohli bránit," varuje analýza.

Dále vysvětluje, že Mezinárodní měnový fond považuje odhady evropských institucí ohledně růstu HDP Řecka za příliš optimistické. „Trvá na tom, že Atény budou muset provádět další úsporné škrty a vyjednat částečné oddlužení, aby se cíli pro růst HDP přiblížily."

Kvůli těmto nejasnostem a neshodám se proto podle analýzy vyjednávání soustředilo na ujištění věřitelů, kterému by měla pomoci právě úsporná opatření v případě, že se Řecku nebude dařit dluhy splácet.

Vzpoura v Řecku

„Ačkoliv požadavek, aby Řecko snížilo utrácení, pomůže zmenšit rozdíly mezi IMF a EU, setká se s nesouhlasem v Řecku. Řecká vláda má v parlamentu většinu pouze o tři křesla; malá vzpoura mezi vládními politiky by stačila k tomu, aby vše selhalo," podotýká analýza.

Takovouto „vzpouru" by přitom podle analýzy mohl vyvolat právě požadavek na další úsporná opatření, která nejsou v současné dohodě o řeckém záchranném programu zahrnuta. Euroskupina se na tato opatření podle analýzy zatím soustředí; „Ačkoliv podle Dijsselbloema vyjednávači mluví i o případném oddlužení, rozhovory o tom jsou zatím jen v raných fázích."

Oddlužení je podle analýzy naopak nepříjemným tématem pro věřitelské země, zejména pro Německo. „IMF trvá na tom, že řecký dluh není udržitelný, ale Berlín chce jednání o tomto problému oddálit, co nejvíce to jde, protože ústupky Řecku bývají těžko přijatelné pro některé německé konzervativní politiky," vysvětluje.

Věřitelé se ale obávají, že pokud Atény do roku 2018 nárůst HDP nesplní, bude se Řecko snažit ze zavedení dalších úsporných opatření vyvléknout. Chtějí proto, aby se tato opatření stala součástí řeckého zákona. K tomu ale podle řeckého ministra financí Euklida Tsakalotose nedojde.

Témata:  Řecko ekonomika krize

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy