Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nárůst nezaměstnanosti v Česku je jen dočasný, po zimě se všechno zlepší, uklidňují ekonomové

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Analytici uklidňují, podle nich je stále nedostatek vhodných pracovních sil, trh práce je v nejlepší kondici od roku 2008 a po zimních měsících opět začne nezaměstnanost klesat.

"I prosincová data ale potvrzují, že v české ekonomice je momentálně ze strany zaměstnavatelů hlad po pracovní síle, neboť meziroční pokles míry nezaměstnanosti je doprovázen růstem počtu volných pracovních míst. Míra nezaměstnanosti bude meziročně klesat i letos, tempo poklesu se ale bude postupně snižovat," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

K příznivému vývoji na trhu práce přispívá podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka zejména pokračující růst ekonomiky vytvářející nová pracovní místa. "Problémem trhu práce je nyní spíše nedostatek kvalifikovaných pracovních sil než volných míst. Nezaměstnanost je tak patrně pod svou přirozenou měrou," uvedl.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška prosinec potvrdil dobrou kondici trhu práce viditelnou již delší dobu. "Růst počtu lidí bez práce proti listopadu o méně než 20.000 byl k vidění naposledy před deseti lety a od začátku milénia se vyskytl teprve třikrát," upozornil.

Vedle rekordně nízké nezaměstnanosti se ČR může pochlubit velmi silnou nabídkou volných pracovních míst. "Těch je nejvíce za posledních devět let a zřejmě nejde o rekord poslední," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokračující příznivý vývoj ekonomiky bude nezaměstnanost přitom podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera snižovat i v letošním roce. "Vzhledem k její velmi nízké úrovni a nedostatku vhodné pracovní síly však bude její pokles ve srovnání s předchozími roky pomalejší a její průměrnou výši očekáváme na úrovni 5,2 procenta," uvedl.

Témata:  nezaměstnanost firmy ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy