Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Americe zatkli kvůli německé emisní aféře manažera Volkswagenu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Washington - Během vyšetřování emisního skandálu německé automobilky Volkswagen byl ve Spojených státech zatčen první manažer, bývalý šéf amerického oddělení firmy Oliver Schmidt.

Vyšetřovatelé ho viní ze spiknutí s cílem podvést USA. Tvrdí, že vedení Volkswagenu zatajovalo manipulace s měřením emisí před regulátory, píše agentura Reuters.

Schmidt byl v sobotu zatčen na Floridě, kde byl na dovolené a odkud se chtěl vrátit do Německa. Dnes stanul před soudem v Miami, k obviněním se však nevyjádřil. Ve čtvrtek ho čeká další soudní slyšení. Volkswagen uvedl, že spolupracuje s americkým ministerstvem spravedlnosti, podrobnosti ohledně vyšetřování však odmítl poskytnout.

Dosud jediným trestně obviněným pracovníkem Volkswagenu v USA kvůli skandálu kolem falšování testů emisí byl inženýr James Liang, který se loni přiznal ke spiknutí a nyní čeká na rozsudek. Liang měl podle žaloby spolu s dalšími inženýry za úkol navrhnout nové naftové motory pro americký trh, které by vyhovovaly zpřísněným normám pro emise oxidů dusíku, když se jim ale nepodařilo vyvinout motor, který by zároveň splňoval požadavky zákazníků na výkon, rozhodli se vytvořit software, který při testech skrývá nadlimitní emise.

Schmidt podle listu The New York Times vedl oddělení Volkswagenu pro plnění regulačních předpisů od roku 2014 do března 2015. Žaloby, které na manažera podaly prokuratury států New York a Massachusetts, jej obviňují z podílu na snaze Volkswagenu zakrývat manipulaci s emisemi před regulačními orgány.

Schmidt a další činitelé firmy podle žaloby od roku 2014 opakovaně zdůvodňovali vysoké reálné emise nových vozů firmy nepravdivými technickými příčinami. Až o rok později Schmidt přiznal existenci softwaru, který Volkswagenu umožňoval při testech maskovat reálné emise.

Témata:  dieselgate Volkswagen USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy