Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej nových aut loni stoupl o téměř sedm procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii roste už třetí rok za sebou, loni se zvýšil o 6,8 procenta na 14,641 milionu. Poptávka roste ve Španělsku a Itálii, britský trh je na tom naopak hůř.

Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Příznivý vývoj signalizuje, že spotřebitelská důvěra zůstává silná navzdory politické nestabilitě i ekonomické nejistotě po klíčových událostech loňského roku, jako byl brexit.

V samotném prosinci prodej vzrostl o tři procenta na 1,144 milionu vozů. To je nejlepší prosincový výsledek v historii. Výrazný růst zaznamenaly v závěru roku automobilové trhy v Itálii a Španělsku, v Británii ale poptávka po autech o více než jedno procento klesla.

Mladoboleslavská Škoda Auto v prosinci zvýšila v zemích EU prodej meziročně o téměř 14 procent na zhruba 49.500 vozů. V celém loňském roce její odbyt na unijním trhu vzrostl o téměř osm procent na více než 633.000 vozů.

Témata:  prodej aut EU ekonomika auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy