Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři loni uložili pokuty za 28,5 milionu. Nejčastěji šlo o špatné označování potravin

Kuřecí maso
Kuřecí maso
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun, což je meziroční nárůst o 11 procent. Největší nedostatky byly odhaleny v označování potravin.

"V letošním roce budeme pokračovat ve sjednocování přístupu ke kontrolám v rámci jednotlivých krajů," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Loni vzrostla například dozorová činnost u porážek zvířat, kterých bylo o dva miliony více než předloni, celkem šlo o 119 milionů kusů. Snížil se počet kontrol v restauracích. Hygienu v stravovacích zařízeních totiž mohou kontrolovat i jiné dozorové orgány.

Celkový počet kontrol veterinární hygieny vzrostl. Plánovaných kontrol bylo loni 27.700, což bylo meziročně o 1600 více. Závada byla odhalena u 4,4 procenta z nich. Počet neplánovaných kontrol stoupl meziročně o pětinu na 28.400. Se závadou jich bylo 4,8 procenta. Nejčastěji šlo o označování potravin.

Témata:  státní veterinární správa pokuty potraviny

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy