Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici se neobávají změny měnové politiky ČNB

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Bankovní rada České národní banky na měnovém zasedání ve čtvrtek 2. února nechá sazby na minimech a oznámí pokračování devizových intervencí.

Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Centrální banka ve čtvrtek zveřejní i novou makroekonomickou prognózu, ve které ekonomové očekávají zohlednění výrazného růstu inflace koncem loňského roku. To by podle nich mohlo vést k rychlejšímu konci intervencí.

Bankovní rada před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

"Co se týče únorového zasedání ČNB, tak se zde velmi pravděpodobně žádných změn v nastavení měnové politiky nedočkáme," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Začátek letošního roku ale podle něj přinesl několik událostí, které mohou ovlivnit uvažování bankovní rady o dřívějším ukončení intervenčního závazku než je polovina letošního roku.

Počátkem roku byly zveřejněny údaje o prosincové inflaci, která stoupla na dvouprocentní cíl ČNB. Navíc počátkem ledna výrazně vzrostly spekulativní pozice v českých korunách, na což musela ČNB reagovat devizovými intervencemi. Podle ekonomů byly v lednu pravděpodobně rekordní.

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy