Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův protimigrační výnos může ohrozit řadu firem

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa uzavírající hranice pro občany několika muslimských zemí či pro lidi, kteří se v nich jen narodili, vyvolala velký odpor nejen v zahraničí, ale i na domácí půdě.

A to zejména u firem, které mnohdy zahraniční pracovníky zaměstnávají. V reakci na dotaz agentury AFP si dnes mnohé společnosti na Trumpův páteční výnos stěžovaly a tvrdily, že je ohroženo jejich fungování a náborový systém namířený do celého světa.

Největší odpor se zvedl v pověstném Silicon Valley, kde sídlí počítačoví, elektroničtí a internetoví giganti jako Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb nebo Netflix, kteří zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů. Podle těchto firem je Trumpův krok v rozporu s americkými hodnotami.

Kritika se ozvala také z finančního centra Wall Street, kde obavy z možných dopadů na svoje zaměstnance projevili šéfové velkých bank Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein upozornil, že Trumpovu politiku již zpochybňuje americká justice, která část prezidentova výnosu už zablokovala.

Společnost General Electric upozorňuje, že zaměstnává mnohé lidi ze zemí, které Trump zahrnul do svého zákazu. Také má v dotyčných zemích své obchodní zájmy, které jsou nyní ohroženy. Podobně reaguje firma Halliburton, která má velké investice v Iráku.

Témata:  Donald Trump firmy uprchlíci USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy