Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se dál zadlužují. Domácnosti mají závazky za 1,428 bilionu korun, varuje ČNB

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Z dnes zveřejněných údajů České národní banky (ČNB) vyplývá, že dluhy českých domácností za loňský rok stouply o necelých 96 miliard korun. Více se zadlužovaly ale také firmy.

Bankám a finančním institucím lidé ke konci prosince dlužili téměř 1,428 bilionu korun. Zadlužení vzrostlo i za samotný prosinec, a to o 7,6 miliardy korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,754 bilionu korun, od listopadu se objem vkladů zvýšil o necelých 34 miliard korun. Meziročně byl vyšší o 221 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti na konci roku uloženo necelých 239 miliard korun, tedy přibližně o 3,2 miliardy více než o měsíc dříve. Proti loňskému prosinci tyto vklady klesly zhruba o 40 miliard korun.

Firmy na konci prosince dlužily bankám přes 1,192 bilionu korun, meziročně zhruba o 94 miliard více, proti listopadu o 41 miliard korun méně.

Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech klesl v prosinci na necelých 976 miliard korun z listopadových 1,011 bilionu korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo necelých 10 miliard korun.

Témata:  dluhy domácností firmy ČNB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy