Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňové svobody se letos dočkáme 17. června, na stát budeme vydělávat 169 dní

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle výpočtu poradenské společnosti Deloitte letos připadne takzvaný den daňové svobody na 17. června. Daňoví poplatníci tak budou pracovat na odvod daní 169 dní, stejně jako loni. Důvodem je fakt, že se letos mnoho daňových změn nekoná.

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu. Přibližně stejně jako Češi na tom jsou Nizozemci, Portugalci a Němci. Nejdéle budou daně pro stát odvádět poplatníci v Belgii a Lucembursku, nejméně naopak v Bulharsku a Rumunsku.

"Z dílčích úprav ovlivní objem vybraných daní, respektive celkovou daňovou zátěž, zvýšení daňového zvýhodnění na druhé dítě, na třetí a na další, a zvýšení slevy za umístění dítěte ve školce (tzv. školkovné)," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle Deloitte je z pohledu celkového inkasa daní nejvýznamnější změnou letošního roku rozšíření elektronické evidence tržeb (EET). Deloitte vnímá, že poplatníci a plátci cítí nárůst daňové agendy související s novými povinnostmi, ať kontrolního hlášení či přípravy na EET. "V řadě případů se také změnil přístup finančních úřadů při vyhodnocování údajů a následně k průběhu daňových kontrol. Zatímco dříve se zaměřovaly na jednotlivosti, v poslední době posuzují celkovou ekonomickou a daňovou situaci daňového poplatníka na základě důkladnější analýzy dat z přiznání," uvedla ředitelka daňového oddělení Deloitte Radka Mašková.

I když je český daňový systém obecně stejný jako v ostatních zemích EU, určitá nejistota mezi daňovými poplatníky kvůli častým změnám daňových zákonů trvá. "Zákony jsou totiž často schvalovány na poslední chvíli, a pak již není čas zamyslet se nad praktickými dopady jednotlivých změn," podotkla Mašková.

Témata:  Den daňové svobody daně

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy