Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejrychleji za 10 let. Slovensko dosáhlo dne daňové svobody

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Den daňové svobody letos na Slovensku připadl na dnešek, za posledních deset let je to nejdříve. Informovala o tom slovenská nadace F. A. Hayeka. Loni byl až 5. června, což naopak bylo nejpozději od roku 2008. V České republice podle výpočtů Liberálního institutu připadl den daňové svobody na 22. května.

Den daňové svobody rozděluje kalendářní rok na dvě pomyslná období: v prvním daňoví poplatníci vydělávají pouze na pokrytí výdajů vlády a ostatních státních institucí, ve druhém období jde veškerá mzda na konto občana.

"Tento rok máme jeden z nejvýraznějších posunů. Meziroční zlepšení má ovšem pouze dočasný charakter," řekl analytik nadace Tomáš Púchly. Dodal, že o zlepšení se zasloužil fakt, že ekonomika země roste rychleji než výdaje státu, vliv ale měl i vyšší počet zaměstnaných a nárůst mezd, což zlepšilo bilanci důchodového pojištění. Slovensko pomaleji čerpá peníze z evropských fondů.

"Den daňové svobody říká, v jaké míře jsou přerozdělovány veřejné výdaje. Přibližuje, do jaké míry je velký stát, jaký je podíl státu na celkové ekonomice Slovenska," doplnil ředitel nadace Matúš Pošvanc.

Slovenská nadace při výpočtu zohledňuje podíl celkových výdajů veřejné správy k hrubému domácímu produktu (HDP). Z každého vyprodukovaného eura v zemi stát přerozdělí podle odhadu zhruba 39 eurocentů.

Od začátku měření v roce 1999 byl den daňové svobody na Slovensku nejpozději v roce 2000, a to 12. června. Naopak v roce 2008 byl již 22. května. Mezinárodní srovnání komplikují metodiky, které používají jednotlivé instituce při výpočtu dne daňové svobody.

Témata:  Den daňové svobody Slovensko ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy