Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra spotřebitelů v Německu je na maximu. Plánuje se zvýšení platů

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Index spotřebitelské nálady v Německu se vyšplhal na osmiměsíční maximum, pro květen stoupl na 9,7 bodu z dubnových 9,4 bodu. Přispěl k tomu rostoucí optimismus ohledně budoucích příjmů.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. "Nálada mezi německými spotřebiteli byla sotva kdy lepší," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. Spotřebitelé letos podle něj očekávají další zvýšení mezd díky příznivým podmínkám na trhu práce.

Index očekávání v oblasti osobních příjmů se vyšplhal na nejvyšší úroveň od loňského července. Zlepšil se rovněž ukazatel ochoty spotřebitelů utrácet. K tomu podle Bürkla přispěly mimo jiné nízké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB), které zároveň omezují sklon Němců ke spoření.

Hrubý domácí produkt Německa se loni zvýšil o 1,7 procenta. Jeho růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda minulý týden potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni. Odhad růstu pro příští rok nicméně snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy