Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěšné Japonsko? Přebytek běžného účtu byl druhý nejvyšší v historii, oznámilo tamní ministerstvo

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Přebytek bilance běžného účtu Japonska loni činil 20,6 bilionu JPY (4,6 bilionu Kč), což byl nejvyšší údaj od roku 2007 a druhý nejvyšší v historii měření. To se patrně nebude zamlouvat americkému prezidentovu Donaldu Trumpovi, který razí heslo "America First" (Amerika na prvním místě).

K přebytku z největší části, a to 18,1 bilionem JPY, přispěly přímé a portfoliové investice Japonska v zahraničí. Přebytek zahraničního obchodu činil 5,6 bilionu JPY proti předloňskému schodku 630 miliard JPY. K přebytku částečně přispěl pokles cen ropy, který snížil dovoz. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Bilance cestovního ruchu zaznamenala rekordní přebytek 1,3 bilionu JPY. Širší bilance služeb, pod kterou cestovní ruch spadá, pak díky turistice vykázala nejnižší schodek v historii měření.

Přebytek obchodu a měnové kurzy jsou hlavním centrem pozornosti Trumpa, který obviňuje velké vývozce, jako Čína, Německo a Japonsko, že úmyslně oslabují své měny, aby získaly konkurenční výhody. Tento týden se má Trump setkat s japonským premiérem Šinzem Abeem.

Témata:  Japonsko Donald Trump ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy