Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst české ekonomiky zpomalil o polovinu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,3 procenta. Předloni růst činil 4,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí 2016 se HDP meziročně zvýšil o 1,7 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,2 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Růst ekonomiky byl loni nižší, než předpokládali odborníci.

K růstu HDP za celý loňský rok přispěly hlavně spotřeba domácností a zahraniční obchod. "Z rostoucí domácí a zahraniční poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství, zejména zpracovatelský průmysl. Výjimkou bylo stavebnictví, jehož výkonnost byla výrazně nižší než v roce 2015," sdělili statistici.

Trh práce byl v roce 2016 pozitivně ovlivněn pokračujícím ekonomickým růstem. Zaměstnanost byla o 1,8 % vyšší než v roce 2015, informuje czso.cz. Ve 4. čtvrtletí se zaměstnanost zvýšila meziročně o 2,1 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 %.

Posílení ekonomiky za celý loňský rok i za samotné 4. čtvrtletí bylo nejnižší za poslední tři roky. V roce 2015 ekonomika posílila o 4,6 procenta a v roce 2014 o 2,7 procenta. V letech 2013 a 2012 naopak hospodářství mírně oslabovalo. Nižší meziroční růst za čtvrté čtvrtletí naposledy tuzemská ekonomika zaznamenala na konci roku 2013, kdy ve 4. čtvrtletí HDP stoupl jen o 1,3 procenta.

Analytici oslovení ČTK odhadovali, že za celý rok HDP stoupne o 2,5 procenta a ve 4. čtvrtletí zrychlí mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta.

Pro srovnání například HDP Německa loni podle německého statistického úřadu vzrostl o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let. Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu Slovenska v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 3,1 procenta ze tří procent ve třetím kvartálu.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy