Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potvrdil pokutu 40 milionů korun pro RWE

RWE
RWE
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Energetická společnost RWE Supply & Trading CZ musí zaplatit pokutu 40 milionů korun, kterou dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantní pozice na trhu. Potvrdil to dnes Krajský soud v Brně.

Případ se táhne více než deset let. Délkou kauzy dnes energetická firma také argumentovala. Podle jejího právního zástupce Pavla Dejla k tomu měl soud přihlédnout. "Máme pocit, že takto drakonické pokuty v řádu několika desítek milionů korun by neměly být ukládány po tak dlouhé době, kdy soutěžitel prokázal, že se chová řádně," uvedl Dejl. Pokuta udělená za hranicí deseti let už podle něj neplní účel.

Soudce David Raus při odůvodnění připustil, že v tomto bodu byl asi nejblíž k tomu, aby žalobě vyhověl. Nakonec tak ale neučinil.

Firma může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Krajský soud v Brně dnes rozhodoval pouze o pokutě, část případu o vině firmy má na stole Ústavní soud.

Martin Chalupský, mluvčí skupiny innogy, do které společnost RWE Supply & Trading CZ patří, dnes ČTK řekl, že společnost s pokutou od antimonopolního úřadu nesouhlasí. "Naši právníci budou analyzovat kompletní text rozhodnutí a podle toho budeme postupovat dál. S největší pravděpodobností budeme pokračovat dál právní cestou," dodal.

Témata:  RWE ÚOHS energetika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy