reklama

ÚOHS obří pokutu firmě vyměřil za zneužití dominantní pozice na trhu. NSS potvrdil závěry Krajského soudu v Brně, který se případem zabýval letos v únoru. Kasační stížnost energetické společnosti zamítl.

Firma v minulosti argumentovala například délkou případu. "Máme pocit, že takto drakonické pokuty v řádu několika desítek milionů korun by neměly být ukládány po tak dlouhé době, kdy soutěžitel prokázal, že se chová řádně," uvedl v únoru právní zástupce firmy Pavel Dejl. Soudy nakonec na tuto skutečnost nebraly zřetel.

Soudy se případem zabývaly opakovaně. Původní rozhodnutí vydal ÚOHS už v roce 2006, když uložil pokutu 240 milionů korun. Správně však podle soudu rozhodl pouze v jedné záležitosti ze dvou. RWE zvýhodňovala své regionální distributory. Měli výhodnější podmínky než konkurence, a to v období od listopadu 2004 do srpna 2006.

Druhý delikt ale ÚOHS u soudů neobhájil. RWE údajně odmítala konkurenčním distributorům dodávat plyn do kterékoli z bilančních zón v ČR.

Věc se pak vrátila znovu k ÚOHS. Před dvěma lety ÚOHS firmě uložil výrazně nižší pokutu 40 milionů. V novém rozhodnutí zneužití dominance týkající se možnosti dodávat do jiné bilanční zóny neprokázal. Pokutu za protisoutěžní jednání tedy úřad uložil pouze za delikt, který potvrdily i soudy. Sankce se také příslušně snížila, a to na základě metody výpočtu používané v době původního řízení.