Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot stagnují, nejdražší je Praha. Přehled cen u benzinek v ČR a zahraničí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil průměrně o tři haléře na 31,31 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 30,52 Kč/l, což je o dva haléře víc než před týdnem. Tradičně zaplatí řidiči nejvíc v Praze.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude stagnace cen u tuzemských pump pokračovat i v nejbližším týdnu. "Na trhu s ropou je relativní klid, nicméně investoři se postupně připravují na větší pohyby. Očekává se růst cen ropy," sdělil ČTK. Důvodem je podle něj naplňování dohody o snížení těžby ropy, kterou na konci listopadu uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). "Mezinárodní energetická agentura uvedla, že OPEC zatím plní svůj plán redukce produkce u států připojených k dohodě na 90 procent," dodal.

Praha je jediný kraj, kde se průměrná cena benzinu dostala přes dvaatřicetikorunovou hranici. Cena dieselu vystoupala nad 31 korun kromě metropole ještě na Vysočině.

Stále nejdráž vyjdou pohonné hmoty v Praze 4, kde litr Naturalu 95 stojí v průměru 32,95 koruny a litr nafty 32,28 koruny. Naopak nejméně zaplatí motoristé za pohonné hmoty v Praze 9, za natural průměrných 31,27 koruny a za naftu 30,62 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Nejméně platí za benzin a naftu stále motoristé v Pardubickém kraji. Natural 95 se tam jako v jediném regionu drží pod 31 Kč/l, cena nafty jen o šest haléřů překračuje 30 korun za litr. Jen o dva haléře víc stojí litr dieselu v Královéhradeckém kraji.

V Polsku jsou podle serveru www.fuel-prices-europe.info pohonné hmoty levnější než v Česku. Litr benzinu tam nyní v přepočtu přijde průměrně na 28,71 Kč a litr nafty na 27,77 Kč. Nafta je oproti Česku levnější také na Slovensku, kde za její litr nyní motoristé dají v přepočtu průměrně 29,51 Kč. Natural 95 je tam ovšem dražší, litr stojí v průměru 32,97 Kč.

Benzin v Rakousku je nyní po přepočtu na koruny znovu levnější než v Jihomoravském kraji, litr naturalu stojí za hranicemi průměrných 1,128 eura (v přepočtu 30,48 koruny). Nafta je také levnější a vyjde na 1,058 eura za litr, což je 28,59 koruny.

V Německu pohonné hmoty zlevnily. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil na na 1,389 eura za litr (37,54 Kč). Naftu prodávají čerpací stanice v průměru po 1,199 eura (32,40 Kč) za litr.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy