Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský Gazprom očekává zvýšení příjmů z vývozu plynu

Plynovod
Plynovod
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský Gazprom čeká letos růst příjmů z vývozu plynu na 35 miliard dolarů (890 miliard Kč) z loňských 30 miliard dolarů. Energetický gigant nyní staví plynovod Síla Sibiře, kterým má téct plyn ze sibiřských polí do Číny.

Gazprom již dříve uvedl, že v lednu vyvezl do zemí mimo Společenstvo nezávislých států (SNS) rekordních 19,1 miliardy metrů krychlových plynu. To bylo o 26 procent více než ve stejném měsíci loni. Výrazný růst zaznamenaly největší dovozci. Vývoz do Německa stoupl o 23,2 procenta, do Itálie o 48,2 procenta, do Francie o 68,1 procenta a do Rakouska o 123,5 procenta.

Letos plánuje Gazprom zvýšit investice do výstavby plynovodu na 158,811 miliardy rublů (69,3 miliard Kč) z loňských 76,126 miliardy rublů. Dodávky ropy by mohly začít v roce 2019. Gazprom má podle dohody podepsané v roce 2014 dodávat do Číny 38 miliard krychlových metrů plynu ročně po dobu 30 let.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz se chce připojit k žalobě, kterou polský podnik PGNiG podal na rozhodnutí Evropské unie zrušit Gazpromu limit pro využívání kapacity plynovodu OPAL.

"Když se připojíme k žalobě, kterou iniciovala PGNiG, budeme moci předložit další dokumenty a získat přístup ke spisům," sdělil ukrajinský podnik. O možnost připojit se k žalobě firma požádala Soudní dvůr Evropské unie (ECJ), který teď žádost Naftogazu zvažuje.

Tento akt následuje po prosincovém prohlášení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že Ukrajina a Polsko budou Gazpromu společně bránit v tom, aby získal větší přístup na evropský energetický trh obejitím Ukrajiny.

OPAL přepravuje pod hladinou Baltského moře surovinu z plynovodu Nord Stream zákazníkům v Německu a České republice. Před rozhodnutím komise měl Gazprom povoleno využívat jen polovinu jeho kapacity.

Témata:  Gazprom zemní plyn Naftogaz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy