Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohoných hmot se v ČR příliš nezměnily, stále se vyplatí tankovat za hranicemi

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Od minulého týdne se ceny pohonných hmot v Česku příliš nezměnily. Natural 95 zlevnil o jeden haléř na 31,30 koruny a nafta zůstala na 30,52 koruny za litr. Nejlevněji natankujete na východě Čech, naopak nejvíc řidiči zaplatí v Praze.

Pohonné hmoty od konce loňského listopadu až do poloviny letošního ledna rychle zdražovaly. Poté se ale růst téměř zastavil.

"V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot, případně mírný pokles. Cena ropy na globálním trhu se v uplynulých dvou týdnech mírně snížila. Koruna vůči americkému dolaru nepatrně znehodnotila," uvedl dnes analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle analytiků, které na začátku března oslovila ČTK, má cena benzinu a nafty u čerpacích stanic v Česku stagnovat i v nadcházejících týdnech. Situace se podle nich může změnit například ukončením devizových intervencí ze strany České národní banky (ČNB). Banka v únoru uvedla, že je bude nadále provádět nejméně do konce prvního čtvrtletí letošního roku.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze. Benzin tam přijde pražské řidiče - jako jediné v republice - v průměru na více než 32 korun, a to na 32,14 koruny za litr. Nafta stojí v Praze 31,47 koruny.

Stále nejvíce zaplatí motoristé tankující v Praze 4, kde litr Naturalu 95 stojí v průměru 32,97 koruny a litr nafty 32,30 koruny. Nejméně zaplatí motoristé za pohonné hmoty v Praze 9 - za natural průměrných 31,23 koruny a za naftu 30,62 koruny.

Nejlevněji pořídí motoristé pohonné hmoty v Pardubickém kraji, kde benzin přijde v průměru na 30,78 koruny za litr a nafta na rovných 30 korun. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Benzin v Rakousku je nyní po přepočtu na koruny znovu levnější než v Jihomoravském kraji, litr naturalu stojí za hranicemi průměrných 1,128 eura (v přepočtu 30,48 koruny). Nafta je také levnější a vyjde na 1,058 eura za litr, což je 28,59 koruny. Ceny pohonných hmot v Německu klesly o desítky haléřů, ale jsou pro české řidiče stále nevýhodné. Benzin tam stojí v přepočtu v průměru 37 korun, nafta 32,13 Kč/l.

Na Slovensku jsou benzin i nafta levnější než v ČR. Natural 95 tam stojí 1,107 eura, tedy 29,92 Kč/l. Nafta 1,099 eura za litr, v přepočtu 29,70 Kč/l. Podle webu fuel-prices-europe.info v Polsku stojí litr benzinu průměrně 28,41 Kč a litr nafty 27,53 Kč. U čerpacích stanic v pohraničí jsou však ceny zpravidla vyšší.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy