reklama

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku.

Kurz koruny se nestal novým cílem měnové politiky, ale pouze jejím nástrojem používaným od listopadu 2013 místo úrokových sazeb k plnění inflačního cíle, informuje cnb.cz. Na základě rozhodnutí bankovní rady se ČNB zavázala, že bude v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro.

"Rostoucí inflační tlaky budou podle našeho názoru motivovat ČNB k dřívějšímu ukončení kurzového závazku, a to zkraje druhého čtvrtletí. Za celý letošní rok očekáváme průměrnou inflaci ve výši 2,5 procenta a nelze vyloučit, že růst cen v některých měsících překoná tři procenta," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Ekonomika podle něj již začíná vykazovat známky přehřívání.

"Kurzový závazek by měl být co nejdříve zrušen, jednak při současném vývoji ekonomiky nedává smysl, a navíc hrozí, že se inflace vymkne kontrole," uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský upozornil, že únorová inflace převýšila odhad ČNB o čtyři desetiny procentního bodu, což vytváří prostor pro ukončení režimu intervencí dřív než v polovině roku.

Ani podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka není důvod pokračovat v kurzovém závazku. "Z pohledu měnové politiky je inflace tam, kde má být. Zároveň nehrozí riziko sklouznutí zpět k riziku deflace," uvedl.

V březnu inflace podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáš Kovandy stoupne na 2,8 procenta. "Nicméně zejména ve druhém pololetí letošního roku se začne shora navracet zpět k inflačnímu cíli ČNB ve výši dvou procent. K pomalejšímu růstu cenové hladiny postupně přispěje posilování kurzu koruny po opuštění kurzového závazku," uvedl.