Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej aut v Číně výrazně zrychlil růst

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Prodej nových automobilů v Číně v únoru meziročně rostl nejrychlejším tempem od loňského srpna, když stoupl o 22,4 procenta na 1,9 milionu vozů. Za celý rok 2016 se prodej aut v asijské zemi zvýšil o téměř 14 procent na 28 milionů vozů.

V lednu se odbyt zvýšil o 0,2 procenta a v prosinci rostl o 9,5 procenta. Za letošní první dva měsíce vykázal sektor meziroční zvýšení prodeje o 8,8 procenta.

Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) v lednu předpověděl, že letos by měl prodej stoupnout pouze o pět procent na 29,4 milionu vozů v důsledku omezení daňových stimulů pro vozy s motory o menším objemu.

Předloni se poptávka po autech v Číně ocitla pod zvýšeným tlakem v důsledku zpomalování růstu čínské ekonomiky. Peking proto začátkem října 2015 snížil daň z obratu u automobilů s objemem motoru do 1,6 litru. Daň tehdy klesla na pět procent z předchozích deseti. Letos ale sazba daně vzrostla na 7,5 procenta, příští rok by se měla vrátit na deset procent.

Témata:  prodej aut Čína ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy