Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda Transportation slaví úspěch. Tržby se zvýšily o 11 procent

Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.
Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.
Foto: Škoda Transportation

Plzeň - Škoda Transportation zvýšila meziročně tržby o 11 procent na 18,3 miliardy korun, což je rekordní částka. Výrobci vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra ale klesl loni čistý zisk na čtvrtinu na 588 milionů korun.

Skupina loni vyrobila skupina 92 nízkopodlažních moderních tramvají, z nichž většina šla do zahraničí, a to především do Bratislavy a do turecké Konye. Vyrobila přes 250 trolejbusů a trakčních výzbrojí pro trolejbusy.

Největší česká strojírenská skupina vyvezla loni 54 procent produkce. Z klíčových loňských zahraničních zakázek jde například o osm vozů metra pro ruský Petrohrad za 1,6 miliardy Kč.

Skupina loni významně posílila v zahraničí. Koupila kontrolní podíl ve Transtechu, v jediném finském výrobci železničních a městských kolejových vozidel s několikamiliardovým obratem s 500 lidmi.

Do výzkumu a vývoje společnost investovala 1,033 miliardy korun, což je dlouhodobý stav.

Témata:  ŠKODA TRANSPORTATION a.s.

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy