reklama

O ukončení intervencí bude rozhodovat bankovní rada ČNB, Hampl je jedním z jejích sedmi členů. Rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku.

To zopakoval i Hampl. "Je pravděpodobné, že to nastane kolem poloviny roku," řekl Hospodářským novinám (HN). "Kdybyste se ptal jenom na můj osobní názor, na rozdíl od řady tržních hráčů si umím představit, že exit může nastat i o chvilku později," podotkl. "Závazek by se dal opustit o něco později bez dopadu na cenovou stabilitu a hladký průběh exitu," doplnil.

ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 CZK/EUR“. Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Na slabší straně hladiny 27 CZK/EUR – myšleno na úrovních slabších než 27 CZK/EUR, které ČNB s ohledem na situaci nevyhodnotí jako „poblíž 27 CZK/EUR“ – nechává ČNB kurz koruny plavat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Objem intervencí počátkem roku zesílil, v lednu byl nejvyšší od zahájení intervencí v listopadu 2013. Za růstem je podle ekonomů rostoucí inflace a očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době.

"Opuštění kurzového závazku je měnové rozhodnutí, které učiníme na jednom ze zasedání bankovní rady a které bude v okamžiku, kdy ho učiníme, oznámeno," řekl Hampl. Neumí si představit, že by mezi rozhodnutím o ukončení intervencí a jeho zveřejněním bylo nějaké prodlení.