Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec intervencí? Koruna může do roka posílit až pod 26 Kč/EUR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Konec intervencí bude tak trochu překvapením, protože ho ČNB nehodlá oficiálně oznamovat. Podle ekonomů kurz koruny bezprostředně po exitu může při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale nelze ani krátkodobé oslabení až k 29 Kč/EUR.

Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 Kč/EUR. "Spekulanti sázejí na citelné posílení koruny doslova "přes noc", nebo dokonce z "minuty na minutu", a tedy na své související rychlé a bezpracné zbohatnutí. Mají tedy nakoupeny koruny a více či méně trpělivě čekají na hodinu H," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Krátce po exitu lze podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera očekávat rychlé posílení koruny, které bude vystřídáno opětovným oslabením kvůli snaze spekulantů uzavírat své pozice. "Není tak vyloučeno, že koruna krátkodobě oslabí nad současnou hodnotu 27 Kč za euro. Z dlouhodobějšího pohledu by se měla koruna přibližovat své rovnovážné hodnotě 25,5 Kč/EUR," uvedl.

I ekonom Komerční banky Marek Dřímal očekává, že krátce po exitu koruna posílí k 26 korunám za euro. Na trhu ale budou velmi pravděpodobně panovat velké výkyvy.

Na to upozornil i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podle kterého spekulanti nemusí po konci kurzového závazku najít někoho, kdo mi s nimi obchod uzavřel. "Lokální banky totiž mohou mít nedostatek eur, jichž skoupila ČNB během intervencí obrovské objemy. Proto nelze vyloučit, že koruna po skončení intervencí může na přechodnou dobu i oslabit," uvedl. V horizontu jednoho roku přitom Sobíšek očekává korunu kolem 26,30 Kč/EUR.

Pokud by však koruna oslabovala delší dobu, přišli by na trh podle Dřímala noví investoři, kteří by korunu začali díky její výhodnosti opět kupovat. "Rovnovážný kurz koruny vůči euru totiž odhadujeme pod hladinou 25 korun za euro, kam by nakonec měla koruna postupně směřovat," uvedl.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se domnívá, že koruna po exitu může posílit dokonce až k předintervenčním hodnotám pod 26 Kč/EUR.

"Krátkodobý vývoj kurzu koruny v řádu dnů a týdnů by netrefila ani Sibyla," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek s odkazem na starověkou věštkyni. Spekulace na kurz koruny jsou přitom jednoduché. Investor si půjčí eura, během trvání kurzového závazku koupí českou měnu za 27 Kč/EUR nebo ještě slabší a za tyto koruny koupí české státní dluhopisy nebo je uloží v bance.

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy