Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci Škody se bouří, nedorazili na noční směnu

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mladá Boleslav - Odboráři Škody Auto zablokovali noční směnu z pátku na sobotu, protože skončila platnost dohody o flexikontech, tedy směn navíc. Vyzvali i k dalším protestům. Automobilce tak hrozí, že nedokáže vyrobit tisíce vozů.

Odbory zaměstnance vyzvaly k pasivnímu odporu. Odboráři oznámili, že nebudou jednat o mimořádných směnách nebo nebudou zkracovány termíny projednání. Podle předsedy podnikové rady Jaroslava Povšíka je vyjednávání se Škodou v kritické fázi.

Během dubna tak automobilka nezvládne vyrobit až několik tisíc aut. Blokády flexikontových směn zasáhly závod v Mladé Boleslavi, kde se vyrábí Fabia, Octavia a Rapid a také závod Vrchlabí, kde se montují automatické převodovky. Výrobního závodu v Kvasinách se blokáda směn netýká.

"Prosíme o pochopení, ale kolektivní vyjednávání před jeho ukončením nekomentujeme," sdělil deníku Mladá Fronta Dnes mluvčí Škoda Auto Zdeněk Štěpánek.

Odboráři se snaží také zlepšit podmínky zaměstnanců na pracovišti. Vyjednávají například o zavedení či prodloužení některých přestávek. Zásadní rozpor mezi odbory a automobilkou panuje například ohledně požadavku na kompenzaci karenční doby prvních tří dnů nemoci.

Témata:  Škoda odbory zaměstnanci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy