Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení se nekoná. Zaorálek konec intervencí přivítal, Babiš jej očekával

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Devizové intervence České národní banky vytvářely měkký polštář pro český průmysl, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ukončení devizových intervencí České národní banky se všeobecně očekávalo, takže nejde o žádné překvapení. ČTK to dnes napsal v textové zprávě ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ukončení intervencí považuje Zaorálek za dobrý krok. "Byla to dobrá doba pro to, aby se ten režim ukončil," uvedl. Nová situace bude podle něj znamenat větší nároky na produktivitu a inovace. "To je to, co Česko potřebuje, takže myslím, že dlouhodobě je to dobrý krok," dodal.

Problémem intervencí proti koruně podle Zaorálka bylo, že vytvářely pro průmysl "měkký polštář". "Což ho dlouhodobě hýčkalo způsobem, který má v sobě rizika," uvedl. V dlouhodobém měřítku tak očekává, že firmy budou pod tlakem, aby nacházely nové cesty ke zlepšení produktivity.

"Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce," uvedl Babiš.

Dluhopisy využívali zahraniční investoři mimo jiné jako nástroj pro uložení nakoupených korun, které chtěli po ukončení devizových intervencí prodat za eura. Ministerstvo na finančních trzích díky tomu prodávalo od konce roku 2015 státní dluhopisy i se záporným výnosem. Fakticky tak investoři platili státu za to, že mu půjčili peníze.

Konec intervencí pravděpodobně znamená propad poptávky po českých dluhopisech od spekulantů i investorů, kteří využívali nerovnováh na českém finančním trhu kvůli intervencím. Výnosy českých státních dluhopisů, především těch s kratší dobou splatnosti, podle odhadů analytiků oslovených ČTK porostou. Záporné výnosy dluhopisů by tak měly přestat.

Témata:  ČNB intervence Andrej Babiš Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy