Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodeje prémiových potravin a tvrdého alkoholu před Velikonocemi stoupají

Obchodní domy, ilustrační fotografie
Obchodní domy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Před velikonočními svátky výrazně rostou prodeje dražších potravin a tvrdého alkoholu. Vyplývá z ankety ČTK mezi prodejc

Kromě surovin na přípravu velikonočních pokrmů se zvyšuje zájem o jehněčí maso, prémiové uzeniny či dražší čokolády. Jen za jídlo je nejvíce Čechů (40 procent) ochotno utratit do 500 korun, ukázal průzkum společnosti Ipsos pro Tesco.

Nejpopulárnější připravované pokrmy na Velikonoce jsou beránek a mazanec, peče je 73 respektive 68 procent Čechů, nádivku si peče 51 procent lidí. Uzené maso kupuje 26 procent lidí a jehněčí maso šest procent. Velikonoční svátky jsou spjaty s domovem, pouze osm procent lidí využívá možnost víkendu a odjíždí pryč, vyplývá z průzkumu pro Tesco.

"Zákazníci více poptávají prémiové produkty, jehněčí maso, kvalitní uzeniny, cukrovinky, dražší alkohol," uvedla Michala Gregorová z on-line supermarketu Rohlik.cz. Zákazníci letos poptávají zdravější varianty klasických velikonočních dobrot, zájem je třeba o špaldového beránka, dodala.

K velikonočním nákupům patří zvýšený zájem o sortiment na pečení jako jsou mouka, cukr, olej, ořechy či mandle. "Stále převládá prodej surovin, ze kterých zákazníci pečou sami doma," uvedl Michael Šperl z Kauflandu.

Podle Globusu roste každý rok poptávka po hotových mazancích o deset procent. "Předpokládáme, že letos jich prodáme 130.000 tisíc," uvedla mluvčí Pavla Hobíková. Nejprodávanější je ten s rozinkami a mandlemi.

Témata:  Velikonoce potraviny obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy