Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurzový závazek se osvědčil, shodují se členové rady ČNB

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Dnes byl zveřejněn záznam z mimořádného měnového zasedání bankovní rady ve čtvrtek 6. dubna. Členové rady se shodli, že se kurzový závazek osvědčil jako účinný mimořádný nástroj měnové politiky.

Mimořádného zasedání bankovní rady se 6. dubna zúčastnilo šest ze sedmi centrálních bankéřů. Na jednání nebyl přítomen Oldřich Dědek.

Podle záznamu ale nelze do budoucna vyloučit opětovné využití kurzového závazku jako nekonvenčního nástroje měnové politiky. Musel by ovšem opět hrozit vznik deflace spojený se slabou poptávkou v ekonomice. "V nejbližší době je však takovýto vývoj vysoce nepravděpodobný," uvádí záznam.

Na jednání podle záznamu převažoval názor, že došlo k naplnění podmínek pro udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle do budoucna. Podle záznamu je makroekonomická situace zásadně odlišná od období let 2012 až 2013, kdy reálně hrozil vznik deflace spojené s vleklou recesí české ekonomiky.

"Aktuálně se inflace naopak dostala zhruba na úroveň, kterou ČNB v době zavedení kurzového závazku považovala za optimální. Prognóza inflace ukazuje na udržitelné plnění cíle na horizontu měnové politiky, inflační očekávání jsou dobře ukotvena. Pozitivní je také vývoj mezd," uvádí záznam.

Zároveň zazněl na jednání rady názor, že skokovému posílení kurzu bude bránit zjevná "překoupenost" trhu s korunou. Koruna se dnes dopoledne obchoduje za 26,72 Kč/EUR.

Bankovní rada rovněž znovu diskutovala možné přínosy a rizika okamžitého ukončení kurzového závazku ve srovnání s variantou jeho dalšího pokračování. Několikrát bylo uvedeno, že další udržování kurzového závazku v řádu několika málo týdnů či měsíců by zásadním způsobem neovlivnilo budoucí ekonomický vývoj. Nepředstavovalo by tak silnou dodatečnou pojistku proti případným výrazným protiinflačním šokům.

Takové šoky se dle cnb.cz mohou vždy vyskytnout, zejména pokud jde o nákladové šoky z vnějšího prostředí, momentálně jim však nic nenasvědčuje. ČNB na ně navíc umí reagovat v rámci svého režimu flexibilního cílování inflace. Oproti tomu zazněl názor, že pozdější ukončení kurzového závazku by zvyšovalo robustnost plnění inflačního cíle a měnová politika by byla i při výskytu negativních šoků v komfortnější situaci.

Témata:  ČNB ekonomika inflace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy