Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akcie padají na minimum, sráží je nejistota před francouzskými a britskými volbami

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn/Paříž - Akcie dnes výrazně oslabily a dostaly se na nejnižší úrovně za poslední tři týdny. Investory znejistil plán britské premiérky Theresy Mayové na uspořádání parlamentních voleb a blížící se prezidentské volby ve Francii.

Mayová dnes oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Podle premiérky jsou nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný odchod Británie z EU. Libra po tomto oznámení posílila, což mělo negativní dopad na akcie velkých britských podniků, které většinou těží spíše ze slabší domácí měny.

Francouzský akciový index CAC 40 dnes oslabil o 1,59 procenta na 4990,25 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější ztrátu za téměř sedm měsíců. "Průzkumy preferencí (ve francouzských prezidentských volbách) jsou velmi vyrovnané," upozornil analytik Jasper Lawler ze společnosti London Capital Group.

Podle ankety agentury Ifop-Fiducial by měl v prvním kole vyhrát bývalý člen socialistické vlády Emmanuel Macron s 23 procenty hlasů. Těsně za ním by měla se zhruba 22 procenty hlasů skončit nacionalistka Marine Le Penová.

Panevropský akciový index STOXX 600 odepsal 1,11 procenta na 376,35 bodu. Má tak za sebou nejhorší den za posledních deset týdnů. Britský index FTSE 100 ztratil dokonce 2,46 procenta a uzavřel na 7147,50 bodu. Zaznamenal tak nejprudší propad od doby po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

"Za růstem kurzu libry zřejmě stojí očekávání, že s výraznější většinou v parlamentu již Mayová nebude rukojmím zastánců tvrdého brexitu," uvedl analytik Toby Nangle ze společnosti Columbia Threadneedle.

Témata:  akcie ekonomika volby ve Velké Británii volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy