Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdíl výnosů českých a německých dluhopisů je nejvyšší od 2012, napomohlo také ukončení intervencí

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Rozdíl mezi výnosem českého a německého desetiletého státního dluhopisu je největší od roku 2012. Dnes na to upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Důvodem je podle něj především ukončení kurzového závazku České národní banky a rostoucí šance na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Zatímco český desetiletý dluhopis nyní podle Dřímala vynáší zhruba 0,90 procenta, výnos německého dluhopisu klesl na 0,17 procenta. "Ještě v letošním lednu byl přitom výnos desetiletých dluhopisů prakticky shodný, na pár dnů byl výnos toho českého dokonce nižší," upozornil Dřímal.

Doplnil, že rozdíl mezi výnosy dluhopisů se v Evropě považuje za jedno z měřítek důvěryhodnosti státu a jeho závazků. "Ideálním stavem je co nejmenší rozdíl oproti výnosům německých dluhopisů, které jsou brané jako nejkvalitnější," dodal.

Výnosy německých dluhopisů v posledních týdnech prudce poklesly podle Dřímala kvůli nervozitě spojené s volbami ve Francii, s geopolitickým napětím v Sýrii a na Korejském poloostrově a kvůli zklamání trhů z domácí politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  dluhopisy ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy