Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny průmyslových výrobců zpomalily růst na 3,0 procenta

Průmyslový smog
Průmyslový smog
Foto: www.stodolni-ostrava.cz

Praha - Ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně zpomalily růst o 0,1 procenta na 3,0 procenta. Rostly i ceny ve stavebnictví a tržních službách a poprvé po 14 měsících také v zemědělství.

Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Zveřejnil také informace o únorovém zahraničním obchodu. Ceny vývozu zrychlily meziroční růst na 2,5 procenta a dovozní ceny na 5,8 procenta.

Zatímco ceny výrobců v průmyslu o desetinu procentního bodu zpomalily růst, ceny stavebních prací naopak o desetinu bodu meziroční růst zrychlily na 1,3 procenta.

Ještě výrazněji zrychlil v březnu nárůst cen tržních služeb, a to na 1,1 procenta z únorových 0,6 procenta. V průmyslu se podle statistiků významně zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů a ve službách například ceny za poštovní a kurýrní služby.

Nejvýraznější růst zaznamenali zemědělští výrobci, u nichž ceny stouply oproti loňsku o 3,4 procenta. Zvrátili tak dosavadní pokles, který trval podle ČSÚ déle než rok. Letos v únoru činil pokles 0,8 procenta, a v lednu dokonce rovná tři procenta. K březnovému růstu přispěl hlavně nárůst cen v živočišné výrobě o 11 procent, kdežto ceny v rostlinné výrobě o 3,4 procenta klesly.

Témata:  průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy