Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF dnes nepotvrdil svůj závazek vzdorovat protekcionismu

Christine Lagarderová
Christine Lagarderová
Foto: news.com

Washington - Členské země Mezinárodního měnového fondu (MMF) se dnes shodly, že budou usilovat o snížení ekonomických nerovnováh ve světě.

Jejich prohlášení nicméně neobsahuje dřívější závazek, že budou vzdorovat všem formám protekcionismu. Informovala o tom agentura Reuters.

Řada zemí se v poslední době obává protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten prohlašuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a z Číny. Snaží se přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel.

Členové MMF se nadále zavazují, že se zdrží devalvací domácích měn s cílem získat konkurenční výhodu na mezinárodním trhu.

"Budeme rovněž spolupracovat na snížení globálních nerovnováh," píše se v dnešním prohlášení Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Christine Lagardeová

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy