Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ECB po volbách může podpořit francouzské banky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington - Evropská centrální banka (ECB) je připravena po prvním kole prezidentských voleb ve Francii poskytnout nouzové financování tamním bankám.

Uvedl to dnes guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že takovýto krok nebude zapotřebí.

Investoři se obávají, že případný úspěch euroskeptických kandidátů Marine Le Penové a Jeana-Luka Mélenchona by mohl vyvolat otázky ohledně budoucnosti Francie v Evropské unii, rozvířit finanční trhy a způsobit odliv vkladů, píše agentura Reuters.

Nowotny uvedl, že ECB je připravena poskytnout francouzským bankám financování z nouzového programu ELA. "Pokud by určité francouzské banky měly problémy s likviditou, má ECB program ELA. Žádné mimořádné pohyby (ve finančním sektoru) však samozřejmě nepředpokládáme," řekl novinářům na zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) ve Washingtonu.

Francouzské banky mají v současnosti více hotovosti, než potřebují. Podle posledních údajů mají u ECB kromě povinných rezerv uloženy 174 miliard eur (zhruba 4,7 bilionu Kč), píše agentura Reuters.

Témata:  Francie banky European Central Bank (ECB)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy