Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za kolik nyní natankujete? Přehled cen v Česku a za hranicemi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla v ČR za poslední týden o dva haléře na 31,20 koruny za litr, nafta zdražila o haléř na 30,23 Kč/l. V šesti krajích ceny pohonných hmot klesly, nejdražší zůstávají v Praze.

Ceny se začaly po měsíci zlevňování či stagnace zvyšovat už začátkem dubna. V Praze jako v jediném regionu republiky přesahuje cena naturalu 32 korun za litr a cena nafty 31 korun. V průměru zaplatí řidiči v Praze za litr benzinu 32,18 koruny a za litr nafty 31,23 koruny.

V metropoli tankují řidiči nejdražší pohonné hmoty v Praze 4, kde litr Naturalu 95 kupují jako v jediné městské části v průměru za více než 33 korun a litr nafty za 31,93 Kč. Naopak nejméně zaplatí motoristé za pohonné hmoty v deváté městské části. Za benzin tam dají v průměru 31,32 koruny a za naftu 30,46 koruny.

Nejlevněji tankují řidiči benzin nadále v Pardubickém kraji, kde za něj v průměru platí 30,77 koruny za litr. Nafta vychází nejlevněji v sousedním Královéhradeckém kraji, tamní pumpy ji prodávají v průměru za 29,71 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot měly v následujícím týdnu stagnovat, případně mírně klesnout. "Důvodem je výrazný pokles cen ropy na trhu a posílení české koruny vůči americkému dolaru," uvedl analytik. Koruna oproti dolaru za poslední týden posílila o 1,7 procenta. Ropa Brent zlevnila téměř o čtyři procenta.

V Polsku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku. Litr benzinu tam nyní v přepočtu přijde průměrně na 28,76 Kč a litr nafty na 27,36 Kč. Také na Slovensku je nafta oproti Česku levnější, litr se tam dá pořídit v přepočtu v průměru za 28,24 Kč. Natural 95 je tam ale dražší, litr stojí průměrně 31,88 Kč.

V Německu zlevnil Super E10, který je obdobou Naturalu 95, na průměrných 1,409 eura za litr (37,89 Kč). Za naftu tam řidiči zaplatí v průměru 1,199 eura (32,25 Kč) za litr. Benzin v Rakousku je nyní po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji, na což má vliv i změna kurzu koruny po ukončení intervencí centrální banky. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,13 eura (asi 30,39 koruny). Nafta je také levnější, vyjde na 1,06 eura za litr, což je 28,51 koruny.

Témata:  pohonné hmoty benzinky čerpací stanice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy