reklama

Uvedl to dnes washingtonský institut Global Financial Integrity (GFI). Jeho zpráva vyšla před setkáním Světového ekonomického fóra v jihoafrickém Durbanu, které se má zaměřit na rozvojové a finanční problémy černého kontinentu. V nelegálním přílivu kapitálu vede podle GFI východní Evropa.

V roce 2014, z něhož jsou poslední známé údaje, se objem nelegálního přílivu a odlivu kapitálu z rozvíjejícího se světa pohyboval v rozpětí 2-3,5 bilionu dolarů (až 86 bilionů Kč), uvedl GFI.

"Rozsáhlé nelegální toky kapitálu znamenají pro rozvíjející se tržní ekonomiky odklánění zdrojů od jejich nejefektivnějšího sociálního využití a zřejmě negativně dopadají na domácí hospodářský růst," citovala ze zprávy GFI agentura Reuters.

Nelegální odliv peněz obírá chudé země o kapitál, který by mohl být zdaněn či investován, nelegální přítoky zase ukazují na směrování kapitálu do daňových rájů nebo na praní špinavých peněz. GFI odhadla za rok 2014 nelegální odlivy na 620-970 miliard USD, zatímco nelegální přílivy se pohybovaly mezi 1,4 až 2,4 bilionu USD.