Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk České spořitelny vzrostl na 3,5 miliardy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Díky zlepšování kvality úvěrového portfolia a výraznému růstu hrubých klientských úvěrů stoupá České spořitelně zisk. Největší česká banka hlásí v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně vyšší o 4,5 procenta, dostal se na částku 3,5 miliardy korun.

Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a nárůstu rezervy na příspěvek do Fondu pojištěných vkladů v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 6,7 procenta na 4,7 miliardy korun.

"Radost nám dělají především pokračující dobré obchodní výsledky. Díky trvajícímu zájmu o úvěry na bydlení jsme poskytli téměř 9000 hypoték v celkovém objemu 17,5 miliardy korun," řekl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Stále atraktivnější jsou podle něj investice do alternativních investičních nástrojů.

Hrubé klientské úvěry vzrostly o osm procent na 603,9 miliardy korun. Podílejí se na tom úvěry poskytované domácnostem, zejména hypoteční, a rovněž tak úvěry firmám a podnikatelům.

Mimořádný nárůst úročených aktiv, zejména mezibankovních úvěrů a přetrvávající tlak na úrokové marže se podle banky promítly do dalšího meziročního poklesu čisté úrokové marže vztažené k úročeným aktivům na 2,71 procenta z 3,19 procenta.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se nezměnily a dosáhly 2,3 miliardy korun. Vzrostly výnosy z transakcí s cennými papíry a za správu aktiv a příjmy z prodeje pojišťovacích produktů. Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se zvýšil o 25,1 procenta na 0,8 miliardy Kč.

Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která vlastní 98,97 procenta akcií. Skupině Erste Group klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,6 procenta na 262,2 milionu eur (asi 7,02 miliardy korun).

Témata:  Česká spořitelna banky ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy