Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní deficit USA vzrostl v dubnu o pět procent

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Obchodní deficit Spojených států se v dubnu zvýšil o pět procent na tříměsíční maximum 47,6 miliardy dolarů (1,1 bilionu Kč).

Výrazný nárůst přitom zaznamenal politicky citlivý schodek v obchodování s Čínou. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.

Nový americký prezident Donald Trump během své předvolební kampaně slíbil snížení obchodního deficitu. Pohrozil zavedením odvetných cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí, které obvinil z nepoctivých obchodních praktik.

V poslední době se stal terčem Trumpovy kritiky vysoký obchodní přebytek Německa, které má podle něj nepoctivou výhodu v podobě slabého kurzu eura.

Schodek Spojených států v obchodování s Německem v dubnu stoupl o více než čtyři procenta na 5,5 miliardy dolarů. Americký deficit v obchodování s Čínou vzrostl dokonce o více než 12 procent na 27,6 miliardy dolarů.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy