Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh na zmírnění řeckého dluhu schvaluje i předseda Evropské komise Juncker

Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Atény - Také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je nakloněn návrhu na zmírnění dluhové zátěže pro Řecko. Pro je i Mezinárodní měnový fond a německý sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel.

Ministři financí eurozóny se v pondělí sejdou v Bruselu, aby dokončili revizi řeckého záchranného programu, který je podmínkou pro uvolnění dalších úvěrů. Atény musí v červenci splatit MMF a Evropské centrální bance zhruba pět miliard eur.

"Procházíme první revizí programu a cílů bylo v zásadě dosaženo," řekl Juncker v rozhovoru s novináři z německé mediální skupiny Funke. To umožní "začít první diskuse o tom, jak v dlouhodobém pohledu dosáhnout toho, aby byl řecký dluh udržitelný".

MMF kritizoval požadavek eurozóny, aby Atény dosáhly v roce 2018 primárního přebytku 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Fondu by stačil primární přebytek 1,5 procenta.

Podle fondu k dosažení primárního přebytku 3,5 procenta nebudou stačit škrty ve výši 5,4 miliardy eur (146 miliard korun), s nimiž počítá nynější záchranný program, ale bude zapotřebí dalších 3,6 miliardy eur (97 miliard korun). MMF současně tvrdí, že reformy nabízené Aténami nejsou dostatečné.

"Jakýkoli balíček nad rámec 5,4 miliardy eur budou Řekové a finanční analytici považovat za... sociálně a ekonomicky kontraproduktivní," napsal řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos v dopise svým kolegům z euroskupiny. "Neexistuje způsob, jakým by takový balík mohla schválit nynější vláda nebo jakákoli demokratická vláda, kterou si dokážu představit," uvedl.

Témata:  Jean-Claude Juncker Řecko Mezinárodní měnový fond (MMF)

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy