Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise udělila Googlu rekordní pokutu 2,4 miliardy eur

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Google dnes dostal od Evropské komise rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. Postup amerického internetového gigantu znemožnil jiným firmám inovovat a soutěžit na základě kvality, zákazníkům pak bránil ve skutečném výběru služeb.

Každý, kdo se nelegálním chováním firmy cítí poškozen, může podle komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové žádat od Googlu kompenzaci u národního soudu.

"Než jsme došli k závěru, zanalyzovali jsme obrovské množství dat. Včetně 5,2 terabytu skutečných výsledků vyhledávání. To je plus minus 1,7 miliardy zadaných dotazů. Je to hodně dat," řekla dnes eurokomisařka. Je proto přesvědčena, že rozhodnutí o pokutě je založeno na dostatečných důkazech.

Právní zástupce Googlu Kent Walker uvedl, že firma se závěry vyšetřování Evropské komise nesouhlasí. "Rozhodnutí komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty," uvedl.

Google dostal od komise teď 90 dní na změnu své praxe a musí se začít ke konkurenčním srovnávačům cen chovat stejně jako k vlastní službě. Jinak může čelit rozhodnutí o dalším penále až do pěti procent průměrného celosvětového denního obratu své mateřské firmy Alphabet.

Komise dnes uvedla, že podle jejího zjištění má Google ve všech 31 zemích Evropského hospodářského prostoru (EHP) dominantní postavení na trzích obecného internetového vyhledávání, většinou od roku 2008, v České republice od roku 2011. Většinou tam podíl jeho vyhledávače přesahuje 90 procent a za dobu, kdy firma podle komise zneužívala svého postavení, vzrostla například jeho návštěvnost v Británii pětačtyřicetkrát, v Německu pětatřicetkrát.

Srovnávání prodejních nabídek firma nabízí ve 13 zemích EHP a návštěvnost těch konkurenčních se tam výrazně snížila v návaznosti na jejich horší umístění ve výsledcích vyhledávače Google.

"Komise například získala konkrétní důkazy o náhlém poklesu návštěvnosti některých konkurenčních internetových stránek o 85 procent ve Spojeném království, až o 92 procent v Německu a o 80 procent ve Francii. Tento náhlý pokles přitom nebylo možné vysvětlit jinými faktory," uvedla dnes komise.

Dnešní rozhodnutí se týká jen jednoho z několika řízení, které vůči Googlu vede. Další dvě se týkají například jeho operačního systému pro mobilní zařízení Android a omezování možností třetích stran zobrazovat kontextovou reklamu konkurentů Google.

Zatím rekordní pokutu od komise dostal v roce 2009 americký výrobce čipů Intel. Tomu komise vyměřila pokutu 1,06 miliardy eur (dnes 27,8 miliardy Kč).

Témata:  Google Evropská komise (EK) internet

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy