Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští exportéři mají největší zájem o vývoz do Číny, USA a Ruska

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Největší zájem mají čeští exportéři aktuálně o vývoz do Číny, USA, Ruska a Německa. Roste také poptávka o služby státu na podporu vývozu. Vyplývá to z letošního setkání firem s ekonomickými diplomaty, které dnes skončilo v Praze.

Příležitost ke konzultacím s ekonomickými rady a řediteli kanceláří CzechTrade využilo ve středu a čtvrtek téměř 500 tuzemských firem, o třetinu víc než loni. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci ministerstev zahraničí a průmyslu.

Během Konference ekonomických radů měli exportéři možnost domluvit se 160 zástupci zahraniční sítě různé formy podpory exportu či konkrétní obchodní záměry ve více než stovce zahraničních teritorií. Tím, že podnikatelé projednají své obchodní příležitosti přímo na každoroční konferenci v Praze, ušetří čas i peníze.

Během konzultací firmy projevily největší zájem o vývoz do Číny, USA, Ruska, Německa, Jihoafrické republiky, Srbska a Saudské Arábie. U dalších zemí byl naplněn maximální možný počet schůzek firem. "Pokud by bylo k dispozici více ekonomických diplomatů z těchto destinací, byli bychom schopní zajistit více schůzek, jedná se například o Argentinu, Egypt, Indii, Írán, Kanadu, Turecko, Vietnam, a další," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Během středy a čtvrtka proběhlo více než 2900 jednání o konkrétních obchodních případech z jednotlivých trhů, možnostech prezentace českého zboží, vyhledání obchodního partnera, nebo možnostech účasti českých firem na zahraničních výstavách a veletrzích.

Témata:  dovoz a vývoz ekonomika firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy