Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí rostla

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Reálné příjmy domácností vzrostly v 1. čtvrtletí o 1,4 % a reálná spotřeba na obyvatele meziročně vzrostla o 2,7 %. Ziskovost podniků se v 1. čtvrtletí meziročně snížila o 0,7 p. b. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu meziročně o tři procenta, o desetinu procentního bodu více oproti odhadu ze začátku června.

ČSÚ dnes zároveň zveřejnil revize předchozích let. Podle nejnovějších údajů vzrostla například ekonomika za celý loňský rok o 2,5 procenta a za rok 2015 o 5,4 procenta. Dosavadní data přitom uváděla růst o dvě desetiny, respektive o osm desetin procentního bodu nižší. "Nově zveřejňované údaje jsou výsledkem běžné revize národních účtů, zahrnující především změny vstupních zdrojů dat, zpřesnění dílčích odhadů a změny sektorového zařazení vybraných jednotek," uvedli statistici.

Ekonomice se v prvním čtvrtletí dařilo podle statistiků zejména díky silnější zahraniční poptávce a pomohla jí i rostoucí spotřeba českých domácností. "Dnešní údaje ukazují českou ekonomiku v dobrém světle. Zejména revize spotřeby domácností a nižší míra úspor naznačují, že ochota domácností utrácet se drží vysoko," uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že růst české ekonomiky předčil průměrný růst zemí EU, který v prvním kvartále podle aktuálních údajů činil 2,1 procenta. "Ze zemí EU se lépe než České republice dařilo v meziročním pohledu Pobaltí, ostatním státům Visegrádské čtyřky, Slovinsku či Lucembursku. Z hlediska mezičtvrtletní dynamiky růstu Českou republiku mezi všemi zeměmi OECD v tuto chvíli převyšuje jediná, a sice Lotyšsko," uvedl.

Reálné příjmy domácností na obyvatele vzrostly v 1. čtvrtletí meziročně o 1,4 %. Reálná spotřeba domácností na obyvatele4 rostla rychlejším tempem, tedy o 2,7 %. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele v nominálním vyjádření byl 22 783 Kč, z toho 3 911 Kč tvořily individuální služby a zboží poskytnuté vládními institucemi a neziskovými institucemi sloužícími domácnostem. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 1. čtvrtletí hodnoty 29 313 Kč a oproti stejnému období předchozího roku se reálně zvýšil o 3,2 %.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) domácnosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy