Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Produkce německého průmyslu klesá, nejvíce za téměř dva roky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Facebook

Berlín - Produkce německého průmyslu se snížila výrazně více, než se očekávalo. Výroba v březnu prohloubila meziměsíční pokles na 1,3 procenta, což je nejvýraznější propad od srpna 2014.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Analytici v průměru očekávali, že výroba se po únorovém poklesu o 0,7 procenta sníží jen o 0,2 procenta.

Pondělní údaje německého ministerstva hospodářství ukázaly, že zakázky německých průmyslových podniků, které signalizují budoucí vývoj v sektoru, v březnu stouply o 1,9 procenta a zaznamenaly nejsilnější nárůst od loňského června. Za celé první čtvrtletí se zakázky zvýšily o 0,5 procenta, z toho zahraniční zakázky stouply o dvě procenta, kdežto domácí objednávky o 1,3 procenta klesly.

"Průmyslový sektor překonal slabou fázi ze druhé poloviny loňského roku, spojenou s vývojem zahraničního obchodu. Trend v sektoru ukazuje na zlepšení," uvedlo ministerstvo.

Příznivý vývoj v zahraničním obchodě ukazují dnešní údaje spolkového statistického úřadu, podle nichž se vývoz v březnu zvýšil o 1,9 procenta, zatímco dovoz o 2,3 procenta klesl. Obchodní přebytek Německa tak vzrostl na 23,6 miliardy eur (638 miliard Kč) z únorové úrovně 20 miliard eur a z 19,5 miliardy eur před rokem.

Německá vláda v dubnu zhoršila předpověď růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta z podzimní prognózy 1,8 procenta.

Témata:  Německo ekonomika průmysl

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy