Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika roste nejvíc od roku 2015

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Jak dnes uvedl Český statistický úřad v předběžném odhadu, hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 2,3 % a meziročně o 4,5 %. Rostla tak největším tempem od konce roku 2015, dodali analytici.

"Pokud se předběžný odhad růstu HDP ve druhém čtvrtletí potvrdí, jde o nečekaně pozitivní výsledek, který vyráží dech," míní analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Česko, pokud se dnešní odhad potvrdí, a tuzemská ekonomika na něj naváže ve druhé polovině roku, bude podle něj patřit k nejrychleji rostoucím ekonomikám EU, společně s Lucemburskem, Maltou a Rumunskem.

Pro Českou národní banku jde taktéž o silnější než očekávaný růst české ekonomiky, připomněl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Znamená to, že růstový potenciál tuzemské ekonomiky je zřejmě silnější, než se soudilo. Data o HDP ale zároveň indikují, že se česká ekonomika proti předpokladům zřejmě přehřívá o něco výrazněji.

"Pro druhé pololetí má ekonomika našlápnuto udržet si dynamiku z druhého kvartálu, a tak i celoroční růst zřejmě překročí čtyři procenta," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Letošní tempo růstu HDP tak bude podle něj zřejmě druhé nejvyšší od roku 2007. Nebýt nedostatku pracovní síly, která se ukazuje být největší brzdou růstu, rostla by ekonomika ještě rychleji.

"I kdyby totiž došlo k výraznému zpomalení ve druhé polovině roku, růst se bude pohybovat v blízkosti čtyř procent. A to by byl nepochybně nejlepší výsledek za poslední dva roky. Koruně se nová čísla z ekonomiky zalíbila a pomohla jí vrátit se pod hranici 26,10 Kč za euro," řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Témata:  ekonomika Česká republika ČNB

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy