Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin promluvil o KLDR a USA, poradil jak řešit konflikty

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – Americký prezident Donald Trump naznačil, že vyjednávání se Severní Koreou by mohlo skončit, tvrdí totiž, že jde o ztrátu času. Ruský prezident Vladimir Putin poslal oběma stranám jasný vzkaz.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v sobotu řekl, že USA zjišťují, zda by KLDR nechtěla o svém jaderném programu jednat. „Řekl jsem Rexi Tillersonovi, našemu úžasnému ministrovi zahraničí, že ztrácí čas snahou o vyjednávání s 'malým rakeťákem' (severokorejským vůdcem Kim Čing-unem)," komentoval tuto snahu Trump na twitteru. „Šetři svou energií, Rexi. Uděláme, co je potřeba!" dodal prezident.

Ministr obrany James Mattis jeho výroky posléze mírnil. „Pokyny, které dal prezident Trump ministrovi Tillersonovi a mně, byly zcela jasné: abychom... pokračovali v diplomatickém úsilí, včetně různých iniciativ Číny," uvedl šéf Pentagonu.

Zástupci některých států přesto mají obavy. Ruský prezident Vladimir Putin je jistý, že eskalující vojenská rétorika kvůli Severní Koreji je škodlivá, ale současně Moskva kritizuje porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN ze strany KLDR.

„Jsme svědky další konfrontační spirály proti raketovému a jadernému programu Severní Koreje," uvedl Putin podle ruské agentury TASS. Zároveň ale kritizuje i severokorejský režim. „Odsuzujeme rozhodnutí Pchjongjangu, která byla učiněna v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, ale roztříštěná vojenská rétorika je škodlivá a nikam nevede," varoval Putin.

„Všechny strany by měly projevit zdrženlivost a hledat mírové řešení," dodal ruský prezident s tím, že si je jist, že „v moderním světě musí být konflikty vyřešeny v souladu s mnoha extrémně citlivými faktory prostřednictvím hledání kompromisu.“

Témata:  Vladimír Putin Severní Korea USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy