reklama

Rusnok ale takový scénář nepředpokládá. "Jsem přesvědčen, že političtí aktéři jsou si vědomi své odpovědnosti," řekl.

Koruna v posledních týdnech zpevňuje svou pozici vůči euru. V pondělí se posunula na nejsilnější hodnotu po skončení intervencí a obchodovala se za 25,62 Kč/EUR. Ve srovnání s pátečním závěrem zpevnila o čtyři haléře. Analytici míní, že koruna tak potvrdila svoji imunitu vůči politickému dění. K dolaru česká měna oslabila o čtyři haléře na 21,81 Kč/USD.

ČNB posilování očekávala. "Prostor je tu vytvořen pozitivním vývojem české ekonomiky a pozitivním úrokovým diferenciálem vůči euru," uvedl Rusnok. Situace podle něj odpovídá nastavení české měnové politiky i jejím předpokladům do budoucna. "Máme zde udržitelnou inflaci, určité přehřívání české ekonomiky, která se nachází mírně nad potenciálem. Spíše nám chybí pracovní síla, rostou nám velmi rychle mzdy a toto bude pokračovat v nejbližším období roku dvou jako doposud," uvedl Rusnok.

Situace podle něj spíše zavdává příčinu k určitému zpřísňování měnové politiky. "Může se to dít buď posilováním koruny, což momentálně probíhá, nebo zvyšováním úrokových sazeb," dodal guvernér.